Virksomheder overser potentialet i at udnytte patentansøgninger kommercielt

20/02/2023

Carbfix

Størstedelen af danske virksomheder, der søger om patent, formår ikke at udnytte de store kommercielle fordele, der findes, mens ansøgningen behandles.

Processen fra at en virksomhed indleverer en patentansøgning, til der udstedes patent tager typisk mellem tre og seks år. Desværre oplever vi hos Budde Schou, at danske virksomheder overser de økonomiske og kommercielle muligheder, ansøgeren opnår allerede ved indlevering og under den lange behandlingsperiode.

– I vores mange dialoger med nye og potentielle kunder kommer det som lidt af en overraskelse for dem, når vi fortæller om de mange døre, der kan åbnes rent forretningsmæssigt, mens ansøgningen behandles. De fleste virksomhedsledere ved ganske enkelt ikke, at patenterne kan udnyttes flere steder i forretningen, og de forholder sig ofte afventende i perioden frem til patentet udstedes, siger Jesper Mark Wenzel, der er CCO og partner.

De samlede omkostninger fra indlevering af en patentansøgning og frem til udstedelse af patent, kan løbe op i flere millioner kroner.

– Erfaringer fra Danmark og udlandet viser, at en patentansøgning kan udnyttes og skabe værdi for en virksomhed, hvis det bruges proaktivt i markedsføringen. De virksomheder, som formår at gøre det, bruger deres ansøgning til at signalere troværdighed, og på den vis udnytter de ventetiden og højner virksomhedens samlede brand value. Desuden kan kundeloyalitet og brand awareness højnes, hvis virksomhederne handler mere aktivt i processen, siger Jesper Mark Wenzel.

Konkurrencefordel
Ikke kun markedsføringsindsatsen kan styrkes i perioden, hvor der afventes udstedelse af et potentielt patent. Også virksomhedens samlede konkurrenceevne kan løftes markant.

Hvis en virksomhed kan se, at konkurrenten afventer patent på et nyt produkt, vil de i langt de fleste tilfælde holde igen med en direkte kopiering af det pågældende produkt. Det betyder, at den patentsøgende virksomhed får et massivt forspring, da konkurrenternes iver for at fremstille kopier bremses. Det er et simpelt og meget effektivt middel til at få mere ud af deres patentprocesser.

Seneste nyt