Patentbombe under danske virksomheder

06/07/2023
Budde Schou

Et nyt europæisk enhedspatentsystem træder i kraft den 1. juni 2023, og det mangedobler risikoen for at krænke et patent.

Et nyt europæisk enhedspatentsystem trådte i kraft den 1. juni 2023, og det mangedobler risikoen for at krænke et patent.

Det nye system vil sende antallet af europæiske patenter med gyldighed i Danmark kraftigt i vejret. Patent- og Varemærkestyrelsens seneste årsstatistik viser, at der i perioden 2015-2020 i gennemsnit blev gjort 9.000 europæiske patenter gyldige i Danmark om året, og det tal vil fremadrettet sandsynligvis vil blive mindst tidoblet.

– Det længe ventede system gør det både billigere og hurtigere at håndhæve patenter i Europa. Med den nye ordning kommer der en central domstol til håndtering af konflikter baseret på udstedte europæiske patenter. Samtidig betyder det, at europæiske patentansøgninger, der udstedes, nu billigere kan gøres gyldig i mange lande, siger partner Jan Sørensen.

Systemet er gældende fra den 1. juni 2023 og medfører, at et godkendt europæisk patent på én gang kan sættes i kraft i 17 ud af 27 EU-lande. Samtidig kan konfliktsager i relation til patenterne afgøres ved en central domstol. Men med det nye system stiger risikoen også for at krænke gældende patenter, og det kan have alvorlige konsekvenser for danske virksomheder.

– De mange nye patenter, som vi ser i horisonten, gør, at især danske udviklings- og produktionsvirksomheder i langt højere grad er tvunget til at forholde sig til de rettigheder, der er derude. De skal altså mere end nogensinde før screene eksisterende rettigheder, inden produktudviklingen startes. Fejler man i den proces, risikerer man at skulle kassere udviklingsarbejdet og kan ende med at skulle droppe produktlanceringen, hvilket selvsagt er meget kostbart, fortæller Jan Sørensen.

Forretningsgrundlaget var truet
At et nyopdaget patent kan trække tæppet væk under en virksomhed, er noget, som CMS Dental A/S har oplevet. Virksomheden er specialister i forebyggelse og behandling af sygdomstilstande i mundhulen, og en global konkurrent havde fået registreret europæisk patent på en metode til fremstilling af points og obturatorer til dentale rodkanalfyldninger, som var identisk med den produktionsmetode, som CMS Dental havde brugt i over 25 år.

– Det kom som et kæmpe chok for os, da vi en dag opdagede, at virksomheden havde patentet. Med ét blev vores forretningsgrundlag truet, og vi kiggede nærmest ned i et sort hul. Med kyndig vejledning fra eksperter fik vi heldigvis væltet konkurrentens patent, men det var tæt på at koste os rigtig dyrt. Jeg vil derfor opfordre andre til proaktivt at screene markedet for patenter, inden det er for sent, siger Lisbeth Rose, der er stifter og medejer af CMS Dental A/S.

Seneste nyt