Sommerferien står for døren: Undgå at købe kopivarer med hjem

04/07/2024
Budde Schou

Mere end to millioner danskere forventer at drage på ferie i udlandet indenfor de kommende måneder. Mange tager kopivarer med hjem – dog uden at overveje konsekvenserne. Vi giver her nogle gode råd til, hvordan du undgår at få de uoriginale varer med hjem..

Uanset om sommerferien afholdes i Spanien, Italien eller Grækenland ynder mange at besøge de lokale markeder eller byens gadesælgere. Lader man sig her friste af gode tilbud, er der stor risiko for at man får kopivarer med hjem. Konsekvenserne ved at købe de billige men uoriginale varer som for eksempel tøj, sko og tasker, er noget, som mange danskere ikke kender til. Sådan lyder det fra vores varemærkechef, Bjarke Pii Korremann.

– Når man på det lokale marked finder et par billige Nike-sko, fokuserer de fleste på, hvor meget man kan spare i forhold til at købe et lignende par i Danmark. Folk lader sig ofte forblænde i situationen og glemmer at tænke på det, man kan kalde bagsiden af medaljen – nemlig at kopivarerne med stor sikkerhed indeholder kemikalier, som kan skade huden ved brug.

– Ifølge vores erfaring tror mange danskere fejlagtigt, at kopivarer kun findes i asiatiske lande som Vietnam, Thailand og Kina. Det er imidlertid ikke korrekt. Man kan på ingen måde vide sig sikker på, at varerne er originale, hvis de købes på markeder eller i lokale butikker, selvom det er i EU. Shopper man derimod i originale mærkebutikker, kan man pakke nyindkøbene i kufferten med god samvittighed.

Sådan kender du en kopi
e-mærket og Budde Schou har sammen udarbejdet en række områder, man skal være særligt opmærksom på, hvis man vil undgå at få kopivarer med hjem i kufferten efter en afholdt sommerferie.

Forhold dig til prisen Hvis varens pris er langt under den, som produktet forhandles til i Danmark, er det med stor sandsynlighed tale om en kopi.

Tjek kvaliteten. Hvis kvaliteten på eksempelvis et par sko eller en taske er tydeligt dårlig, så skal du tænke dig godt om. Ofte har kopivarer en lavere kvalitet end originalerne. Så det er en god indikator på, at du står med en kopivare. Tjek i den forbindelse efter, om varen har skæve syninger, om eventuelt læder er ujævnt eller om produktet lugter dårligt af eksempelvis lim eller kemikalier.

Find produktinformation Hvis produktet ikke har nogen tilgængelig produktinformation, eller den er meget mangelfuld, tyder det på, at det er en uoriginal vare.

Undersøg landets regler. Det er altid en god idé at tjekke lovgivningen om køb af kopivarer i det land, som du besøger. Ikke alle lande har nemlig enslydende regler på området – og det gælder også indenfor EU.


Billedet er genereret ved hjælp af AI

 

Seneste nyt