Biotech-virksomheden Aresa Biodetection arbejdede...

Mineplanten

Biotech-virksomheden Aresa Biodetection arbejdede igennem en årrække hårdt på udviklingen af en plante, som ved genetisk modificering kan bringes til at skifte farve fra grøn til rød, hvis der i jorden umiddelbart under den er tilstedeværelse af landminer.

Udviklingen af planten – også kaldet RedDetect – har krævet mange ressourcer og folkene bag har alene været drevet af ønsket om at bidrage til at øge sikkerheden for mennesker og dyr som primære mineryddere.

Planten var designet til at skifte farve, når dens rødder kom i kontakt med nitrogendioxid (NO2). Hovedparten af arbejdet er foretaget med planten gåsemad, men også tobaksplanter har spillet en rolle i udviklingsarbejdet.

Det humanitære sigte har dog ikke været tilstrækkeligt – opfindelsen har ikke kommercielt været i stand til at vinde over maskinbaserede minerydningsanordninger til trods for den miljøbevidste og menneskefokuserede løsning, som manifesteredes i mineplanten.

Planten er blevet mødt med stor interesse, og Aresa Biodetection har modtaget flere priser for deres indsats for at skabe en varig, humanitær løsning på et livsfarligt omend menneskeskabt problem.

Læs mere om mineplanten og menneskene bag opfindelsen.

Mineplanten er også nævnt i Patent- og Varemærkestyrelsens artikel  Fem danske opfindelser, der har gjort en stor forskel  fra 2020